4/1/17

Κατάλληλη γραμματοσειρά για αναγνώστες με δυσλεξία (Πρόγραμμα)



Αποτέλεσμα εικόνας για OpenDyslexic.
πηγη
Κατάλληλη γραμματοσειρά για αναγνώστες με δυσλεξία
Η OpenDyslexic είναι μια νέα γραμματοσειρά ανοικτού κώδικα που δημιουργήθηκε για να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα για τους αναγνώστες με δυσλεξία.
Η γραμματοσειρά περιλαμβάνει κανονικό, έντονο, πλάγιο και τo έντονο πλάγιο στυλ. Ενημερώνεται συνεχώς και βελτιώνεται με βάση τα στοιχεία από δυσλεξικούς χρήστες.
Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη χρήση της OpenDyslexic.

Στον ισότοπο opendyslexic.org υπάρχουν αναρτημένες εννέα οικογένειες OpenDyslexic γραμματοσειρών, που σύμφωνα με μαρτυρίες: http://opendyslexic.org/about/facebook-testimonials/  δυσλεξικών βοηθούν πολύ. Όμως δεν υποστηρίζουν το ελληνικό αλφάβητο.
Ο κ. Διονύσης Σκαλτσής σε συνεννόηση με τον διαχειριστή του ιστότοπου http://opendyslexic.org/  έχει μετατρέψει τις 3 από τις 9 γραμματοσειρές ώστε να υποστηρίζουν και το ελληνικό αλφάβητο.
Παρακάτω θα βρείτε τις 3 αυτές οικογένειες γραμματοσειρών, καθώς και Οδηγίες εγκατάστασης, τις οποίες ο κ. Διονύσης Σκαλτσής διαθέτει στον ιστότοπο μας, με τη σημείωση ότι θα χαιρόταν να μάθει αν κάποιος βοηθήθηκε από αυτή του την ενέργεια.
Δείγματα:






Οδηγίες λήψης:

Τα αρχεία είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση:  http://goo.gl/361RAS Πατήστε το εικονίδιο "Download" (στο επάνω μέρος - κέντρο). Με αυτό τον τρόπο θα κατεβάσετε το αρχείο OpenDyslexic_el.zip.

Οδηγίες εγκατάστασης:
Αρχικά, κατεβάζετε σε κάποιο προσωρινό φάκελο, το συμπιεσμένο αρχείο το οποίο περιέχει και τρεις γραμματοσειρές που υποστηρίζουν πλήρως το ελληνικό αλφάβητο.  Στη συνέχεια αποσυμπιέστε το ως εξής:
Δεξί κλικ & αποσυμπίεση αρχείων εδώ.
Στα Windows 8 / 7 / Vista

Επιλέξτε τα αρχεία των γραμματοσειρών (.ttf) και στη συνέχεια δεξί κλικ> Εγκατάσταση

Σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows

Τοποθετήστε τα αρχεία γραμματοσειρών (.ttf) στο φάκελο Fonts, συνήθως C: \ Windows \ Fonts ή C: \ WINNT \ Fonts
(Η ίδια λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί, και από το μενού Έναρξη> Πίνακας Ελέγχου> Εμφάνιση και Θέματα> Γραμματοσειρές).
Περισσότερες λεπτομέρειες και για άλλα λειτουργικά συστήματα: http://www.dafont.com/faq.php
Οδηγίες χρήσης:

 Μετά την εγκατάσταση οι γραμματοσειρές θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα προγράμματα (επεξεργασία κειμένου κτλ).
Άδεια χρήσης: http://opendyslexic.org/legal/
Πηγη